Akünüzün Ömrünü Uzatacak 5 Tavsiye !

Akünüzün Ömrünü Uzatacak 5 Tavsiye !


Akünüzün Ömrünü Uzatacak 5 Tavsiye
Soğuk bir kış günü aracınızın marşına bastınız; ancak aracınız çalışmadı mı ? Ve tahmin edelim, o gün yetişmeniz gereken acil bir işiniz vardı..Ya da son zamanlarda aracınızı çalıştırırken problem mi yaşıyorsunuz ? Akünüzün bitmesine az kalmış olabilir. Akünüzün bitmesini beklemeyin, ve akünüzün ömrünü uzatacak ve performansını arttıracak 5 tavsiyeye kulak verin..


1. Akünüzü temiz tutun


Toz, çamur ve yağ gibi kirlilik kaynakları akünüzün kutusuna zarar verebilir. Bu yüzden aracınızı servise götürdüğünüzde, akünüzün de temizlendiğinden ve kutup başlarının kontrol edildiğinden emin olun. Eğer kutup başlarında korozyon veya asit görürseniz,  su ile temizledikten sonra kutup başı bağlantılarına bir miktar yağ sürerek bir daha olmasını engelleyebilirsiniz.

2. Akünüzü soğuktan koruyun 


Düzenli olarak soğuk havaya maruz kalmak akünüzün ömrünü kısaltır.  Özellikle sert soğukların olduğu bölgelerde yaşıyorsanız akünüzü soğuktan izole edin.

3. Motor çalışmazken, far ve enerji harcayan diğer donanımları açık tutmaktan kaçının  


Bir anlık dalgınlıkla, hatalar her zaman yapılabilir. Aracınız kapalıyken açık bırakılan far veya radyo, bazen akünüzün bitmesine sebep olur.  Düzenli olarak bu duruma maruz kalmak akünüzün ömrünü kısaltacaktır.  Dolayısıyla, motor çalışmazken farlarınızı ve enerji harcayan diğer donanımları da kapalı tutmaya özen gösterin.

4. Akünüzü sarsıntılardan ve dış etklenlerden koruyun  


Aracınızla seyahat ederken, akü sarsıntıya ve titreşime maruz kalır. Yerine sağlam takılmamış bir akü sarsıntıya maruz kaldıktan sonra, asit kaçırması veya bağlantı kablolarını başka ekipmanlara temas etmesi sonucu aracınıza zarar verebilir. Bu yüzden akünüzün yerine tam olarak oturduğundan emin olun.

5. Akünüzü düzenli olarak kontrol ettirin ve zamanı geldiğinde değiştirin  


Son zamanlarda aracınızın marşında problem yaşıyorsanız, aracınızı yetkili bir servise götürün.  Bunun sebebi biten akünüz olabileceği gibi, yıpranmış bir alternatör diyodu veya şarj sisteminizdeki bir problem gibi pek çok farklı şey de olabilir. En doğru teşhisi, yetkin ve uzman bir servis koyacaktır.

Unutmayın ki, akülerin de bir kullanım ömrü vardır. Ideal kullanım süreleri 3-5 yıl arasındadır. Eğer son zamanlarda akünüz şarj tutmuyorsa ve bahsettiğimiz yaş aralığında ise, yüksek ihtimalle yeni bir akü almanın vakti gelmiş demektir.