Akü nasıl değiştirilir ?

Akü nasıl değiştirilir ?


Günümüzde pek çok kişi aracının aküsünü profesyonel bir yetkili servisteki uzman kişiler tarafından değiştirmesini tercih ediyor. Ancak bazılarımız bu tarz işleri kendi başına halletmekten daha çok keyif alıyor. Eğer siz de kendi aküsünü değiştirmek isteyenlerdenseniz sizin için hazırladığımız 7 Adımlı Akü Değişim Rehberini inceleyebilirsiniz.

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME
Akü değişim sürecinde yapılan hatalar aracınızın elektrik tesisatına zarar verebilir. Kendi kendinze akü değişimi aracınızın ve akünüzün garanti kapsamı dışına çıkmasına da sebep olabilir. Akü değişimine başlamadan önce hem aracınızın hem akünüzün garanti şartlarını incelediğinizden emin olun. Araç aküleri ağır, zararlı kimyasallar barındıran ve yanıcı özelliklere sahip olduğu için araç akülerinin profesyonel ve yetkili servislerde kontroller eşliğinde değiştirilmesi önerilir.

Türkiye'nin 23 ilinde bulunan Akümarket Yetkili Servisleri için Müşteri hizmetlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

 

Her Şeyden ÖNCE GÜVENLİK.. Unutmayın ki aküler, aracınızın elektrik tesisatına enerji sağlarlar.; dolayısıyla akü değişimi bazı riskler barındırır Akünüzün değişimine başlamadan önce güvenli bir değişim gerçekleştirebilirmek için aşağıdaki ekipmanları hazırladığınızdan emin olmalısınız..
  • İngiliz Anahtarı
  • Tek kulanımluk lastik eldivenler
  • Pamuksuz eski bir kıyafet ya da önlük
  • Az miktarda sodyum-bikarbonat (Anti-asit kimyasal) ve su
  • Akü fırçası
  • Koruyu gözlük

Bu ekipmanları hazırladıktan sonra, aracınızın motorunu kapatın ve güvenli bir alana bir park edin.  El frenini çektiğinizden emin olun. Tamponunuza bir havlu veya örtü sermeniz asit değmesi durumunda boyaya zarar vermesinin önüne geçecektir. Akü değişimi için aracınızın kullanım kılavunuzda ilgili bölümü de okumanız her zaman fayda sağlar.


Adım Adım Akü Değişim Rehberi
Güvenliğiniz için gerekli olan hazırlıkları tamamladıktan sonra akünüzün değişimine aşağıdaki adımları izleyerek başlayabilirsiniz.

1 . Kutup başı kablolarını sökün 

 


Eğer aracınız negatif şasili (bağlantılı) ise;
Önce negatif kutup başına bağlı olan kabloları sökmeniz gerekir. Kablonun kutup başına bağlantısnı sağlayan kelepçenin somunu ve civatasını gevşetin.  Önünde "-" (eksi işareti) veya NEG yazan kutup başı size negaitf kutupbaşını gösterecektir.

Eğer aracınız pozitif şasili (bağlantılı) ise;
Önce pozitif kutup başına bağlı olan kabloları sökmeniz gerekir. Kablonun kutup başına bağlantısnı sağlayan kelepçenin somunu ve civatasını gevşetin.  Önünde "+" (artıişareti) veya POZ yazan kutup başı size pozitif kutupbaşını gösterecektir.

Eğer aracınızın bağlantı tipini öğrenmek isterseniz; kataloğundan ya da kullanım kılavuzundan doğru bilgiye erişebilirsiniz. Eğer bu kataloğunuz yoksa akünüzün bağlantı şeklini inceleyerek kendiniz de tespit edebilirsiniz. Eğer aracınızın gövdesine ana bağlantı negatif kutup başından gidiyorsa aracınız negatif şaşili demektir.

2 . Akünüzü tutan bağlantı elemanlarını/vidaları sökün ve eski akünüzü çıkarın 


 


Bağlantı elemanlarını söktükten sonra; eldiven ile birlikte dikkatli bir şekilde akünüzü yuvasından çıkarın.
Vidaları daha sonra rahatlıkla bulabileceğiniz bir yere düzenli bir şekilde koymayı unutmayın :)

3 . Eski akünüzün oturduğu yatağı inceleyin

 


Eğer eski akünüzü çıkardığınız tablada pas ya da birikmiş korozyonlar varsa; az miktarda sodyum bi-karbonat eklenmiş su ile akü yatağınızı temizleyin. Bunu yaparken eldiven taktığınızdan emin olun. 

4 . Yeni akünüzü yerleştirin

 


Çıkarttığınız eski akü ile aynı yönde ve pozisyonda olacak şekilde yeni akünüzü sağlam bir şekilde yerleştirin. 


5 . Yeni akünüzün hareket etmemesi için söktüğünüz bağlantı elemanlarını ve civataları takın

 

Söktüğünüz bütün bağlantı elemanlarını geri takar yeni akünüzün yatağında "kımıldamadığından" emin olun. Unutmayın aracınızla seyahat ederken akünüz belli bir ölçüde sarsıntıya maruz kalır; aracınıza zarar vermemesi ve yerinde sağlam bir şekilde yerinde durması için bütün tutucu/koruyucu bağlantıları yaptığınızdan emin olun.


6 . Kutup başı kablolarının bağlantısını yapın. Bağlantı sırası sökerken yaptığınızın TERSİ şeklinde olmalıdır.

 


Yeni akünüzün bağlantılarını yaparken kablo bağlantı sırası önemlidir. Eğer aracınız negatif şaşili ise (önce negatif kutup başındaki kabloyu sökmüş olmalısınız), yeni akünüzün ilk olarak pozitif kutup başı kablolarını daha sonra negatif kutup başı kablolarını bağlayın.  Bu işlem tamamlandıktan sonra kelepçelerin kutup başlarına sağlam bir şekilde tuttuğundan ve çıkmayacağından emin olun.

7 . Eski akünüzün "Geri Dönüşüm"e gittiğinden emin olun

 

 


Pek çok akü içinde kurşun gibi zararlı metaller barındırdığı için; eski akünüzün yasal yönetmeliklere ve çevre bilincine uygun şekilde geri dönüştürüldüğünden emin olun. 

  Akümarket Eski / Hurda Akü İade Süreci (Sadece Araç aküleri için)
Aracınızdan çıkan eski akünüzü, siparişinizle gelen kartı doldurduktan sonra yeni akünüz ile gelen pakete koyarak tarafımıza alıcı ödemeli olarak Yurtiçi Kargo ile gönderirseniz hem geri dönüştürülmesine katkı sağlayabilir hem de  kartınızda belirtilen iade bedelini geri alabilirsiniz. Geri dönüşün süreci ile ilgili detaylı bilgi almak için 0532 369 28 89 numarasından Akümarket Müşteri Hizmetlerine telefon veya WhatApp yolu ile ulaşabilirsiniz.





Akü değişimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar

Eğer aracınızın marş basmasında sıkıntılar yaşıyorsanız; bunun tek sebebi akünüzün bitmesi olmayabilir. Problemli bir alternatör, marş sisteminizdeki bir sıkıntı veya elektrik tesisatınızdaki bir kaçak aracınızın marş basmamasına sebep olabilecek akü dışı etkenlerden sadece birkaçıdır...Profesyonel bir servis, detaylı incelemelerden sonra doğru sebebi tespit edecektir.

Günümüz araçlarının eski otomobillere göre çok daha teknolojik olduğunu düşünürsek; modern araç bilgisayarları ve elektrik sistemleri kısa devreler için çok daha hassastırlar. Profesyonel servislerin akü değişiminde yaptıkları en önemli adımlarıdan biri de ikinci bir güç kaynağı bağlayarak araç bilgisayarınızın ve elektronik sistemlerinizin düzenli olarak enerjiye eriştiğinden emin olmalıdır.  Aksi takdirde aracınızın bilgisayar bağlantılabilir bozulabilir ve radyoyu/bilgisayarı açmak için aracınız güvenlik kodu isteyebilir.

Radyo güvenlik kodunuz aracınızın kataloğunda/kullanım kılavuzunda yazıyor olabilir. Ancak bulamazsınız ya da kod sizde kayıtlı değilse servise danışarak radyo güvcenlik kodunuzu temin etmeniz gerekir. Bazı servisler, bu işlem içi ücret talep edebilir.


Eğer aracınızdaki problemden emin değilseniz veya yukarıdaki adımlar size yorucu geldiyse profesyonel bir yetkili servise gitmenizi öneririz... 
Türkiye'nin 23 İlinde bulunan Akümarket Yetkili Servislerinde ücretsiz bir şekilde aracınızın kontrolünü yeni akünüzün montajını yaptırabilirsiniz.  Size en yakın yetkili servisi müşteri hizmetlerimize danışarak öğrenebilirsiniz.

Sormak istediğiniz sorular ya da öğrenmek istediğiniz ekstra bilgiler mi var ? 

7 / 24 Akümarket Müşteri Hizmetlerine danışabilirsiniz ! 

Müşteri hizmelerimize;

 - Canlı Destek Hattı ile: Websitemizdeki canlı destek mesai saatleri içerisinde anında size geri dönüş sağlar. 
 - Telefon & WhatsApp ile : 0532 369 28 89 numarası üzerinden 7 gün 24 saat
 - Email: info@akumarket.com adresine e-mail atarak 
ulaşabilirsiniz.

İhtiyaç halinde Teknik Destek Ekibimiz sizlere ulaşarak mesai saatleri içerisnde en kısa zamanda yardımcı olacaktır.